Продукти: 
1 кг. брашно
вода
щипка сол
500 гр. сирене
3-4 яйца
мазнина (олио, мас или масло)

Брашното се изсипва в подходяща за месене тава на купчинка. По средата се прави дупчица като кратер на вулкан. В него се слага солта и постепенно се сипва по малко вода, а с показалеца, средния и безименния пръст се бърка по посока на часовниковата стрелка. Това продължава докато всичкото брашно стане на тесто. Меси се до получаване на идеално гладко тесто, което после се разделя на 12 еднакви по големина топчета. Оставя се за около час да втаса.

През това време, докато тестото втасва, сиренето се натрошава, към него се добавят яйцата и се разбърква, за да се смесят добре.

Мазнината се загрява, взема се едно топче, потапя се в нея от двете страни, за да може да се дърпа по-лесно, и започва същинското дърпане. Кората се дърпа до получаване на желаната дебелина, или до колкото е възможно, защото понякога, ако се дърпат твърде много, започват да се късат.

Готовата кора се слага в подмазана тава, върху нея се слага от сиренето и кората се завива като пакет (от четирите страни). Върху така полученото пакетче се слага сирене, взема се следващата топка, потапя се в горещата мазнина, дърпа се и с нея се увива първата кора. Това се прави с всичките 12 топки тесто.

Хубаво е, на едната кора сгънатото да е отдолу, на следващата отгоре, и така да се редуват. Това се получава като баницата се обръща след добавянето на всяка една от корите.

Слага се да се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, и се пече до готовност. Дупчи се с вилица, и ако по вилицата не остава тесто, значи баницата е готова.

Вади се от фурната, напръсква се обилно с вода  и се завива плътно с вестник, за да може корите да омекнат. Престоява така 20-30 минути, нарязва се на парчета (триъгълни или квадратни – по желание) и се сервира.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright & copy: delikatesite.com 2019. All rights reserved.